10 tips voor een gebruiksvriendelijke website.

Wat kan je vinden in dit artikel?

Het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website is van groot belang om de bezoekerservaring te verbeteren en ervoor te zorgen dat je bezoekers langer op je site blijven en sneller terugkomen. Een gebruiksvriendelijke website is niet alleen aantrekkelijk, maar ook gemakkelijk te navigeren, snel te laden en heeft een heldere call-to-action. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website gebruiksvriendelijk is? In deze blog delen we 10 tips om je te helpen bij het ontwerpen van een website die intuïtief, functioneel en aantrekkelijk is voor je bezoekers.

Eenvoudige navigatie

Maak de navigatie eenvoudig: zorg ervoor dat het voor gebruikers gemakkelijk is om door de site te navigeren. Plaats de belangrijkste links en informatie bovenaan de pagina en maak gebruik van duidelijke menu’s.

Duidelijke leesbaarheid

Gebruik een duidelijke en leesbare lettertype: kies voor een leesbaar lettertype en houd de grootte van de tekst groot genoeg zodat het makkelijk te lezen is. Zorg er ook voor dat de tekstcontrast goed is om de leesbaarheid te verbeteren.

Maak gebruik van visuele hiërarchie

Het gebruik van verschillende lettertypen, groottes en kleuren kan helpen om de belangrijkste informatie op de pagina op te laten vallen. Dit kan de gebruiker helpen om snel de belangrijkste informatie te vinden.

Responsive design

Maak de website responsive: zorg ervoor dat de website op verschillende apparaten goed werkt, zoals op een desktop, tablet of smartphone. Het is belangrijk om de website te testen op verschillende apparaten om ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring consistent is.

Gebruik geen storende elementen

Vermijd pop-ups en advertenties: pop-ups en advertenties kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Als je ze toch wilt gebruiken, zorg er dan voor dat ze niet te opdringerig zijn en de gebruiker de mogelijkheid bieden om ze weg te klikken.

Je website moet snel zijn

Houd de laadtijd zo kort mogelijk: zorg ervoor dat de website snel laadt om de gebruikerservaring te verbeteren. Maak gebruik van compressie en optimaliseer afbeeldingen en video’s om de laadtijd te verkorten.

Herkenbare elementen

Maak gebruik van duidelijke en herkenbare pictogrammen: zorg ervoor dat de pictogrammen op de website duidelijk en herkenbaar zijn. Dit kan de gebruiker helpen om snel te begrijpen wat er van hem of haar wordt verwacht.

Wees duidelijk in het doel

Zorg voor een duidelijke call-to-action: zorg ervoor dat de gebruiker weet wat hij of zij moet doen op de website. Gebruik duidelijke knoppen en vermeld deze op strategische plekken op de website.

Gebruik relevante afbeeldingen

Maak gebruik van duidelijke en relevante afbeeldingen: zorg ervoor dat de afbeeldingen op de website relevant zijn en van hoge kwaliteit. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en de inhoud van de website versterken.

Test test test

Test de website regelmatig: test de website regelmatig om te kijken of alles goed werkt en de gebruikerservaring optimaal is. Maak gebruik van tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van de gebruikers op de website.

Ben je op zoek naar een freelance webdesigner die je kan helpen bij het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Ik heb jarenlange ervaring in het ontwerpen van websites die niet alleen mooi zijn, maar ook intuïtief en functioneel. Samen kunnen we kijken naar je wensen en doelen, en een website ontwerpen die past bij jouw bedrijf en jouw doelgroep aanspreekt. Wil je graag meer informatie of een kennismakingsgesprek plannen? Neem dan gerust contact met mij op!

Bart Gotemans

Freelance Webdesigner

Geboren in België, werkzaam als freelancer en digital nomad. Reeds 15 jaar ervaring in het maken van professionele goed werkende websites.

Bart Gotemans

Freelance Webdesigner

Born in Belgium, traveling the world as digital nomad. 15 years of experience in designing and optimizing professional websites.