Het belang van domeinextensie voor jouw website

Wat kan je vinden in dit artikel?

Bij het creëren van een website komt er veel meer kijken dan alleen de inhoud en het ontwerp. Een essentieel aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de keuze van de domeinextensie. Een domeinextensie is het laatste deel van een webadres, zoals .com, .org, .nl, enzovoort. Het kiezen van de juiste domeinextensie is van groot belang, omdat het de identiteit, het bereik en zelfs het succes van een website kan beïnvloeden. In deze blogpost zullen we bespreken waarom de keuze van een domeinextensie belangrijk is en enkele voorbeelden geven van slecht gekozen websites.

Waarom is de keuze van een domeinextensie belangrijk?

Een domeinextensie speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het imago en de geloofwaardigheid van een website. Hier zijn enkele redenen waarom de keuze van een domeinextensie belangrijk is:

Merkidentiteit

De domeinextensie kan helpen om de merkidentiteit van een website te communiceren. Bijvoorbeeld, .com wordt vaak geassocieerd met commerciële bedrijven, terwijl .org vaak wordt geassocieerd met non-profitorganisaties.

Vertrouwen

Sommige domeinextensies, zoals .gov of .edu, worden alleen toegekend aan specifieke entiteiten, zoals overheids- of onderwijsinstellingen. Het hebben van een dergelijke domeinextensie kan het vertrouwen van bezoekers vergroten.

Lokale relevantie

Als je een lokaal bedrijf hebt, kan het gebruik van een domeinextensie die specifiek is voor jouw land (bijvoorbeeld .be voor België) de relevantie en vindbaarheid vergroten voor lokale bezoekers.

Voorbeelden van slecht gekozen websites

Hier zijn enkele voorbeelden van websites met slecht gekozen domeinextensies en waarom ze problematisch kunnen zijn:

https://www.bestbookstore.restaurant
In dit voorbeeld wordt de domeinextensie .restaurant gebruikt voor een boekwinkel. Dit kan verwarrend zijn voor bezoekers die een restaurant verwachten in plaats van een boekwinkel. Het kan ook de vindbaarheid in zoekmachines beïnvloeden, omdat mensen niet snel zullen zoeken naar boeken onder de extensie .restaurant.

https://www.cooltoys.finance
Hier wordt de domeinextensie .finance gebruikt voor een website die coole speelgoedartikelen verkoopt. Het gebruik van een financiële domeinextensie kan het vertrouwen van potentiële klanten schaden, omdat ze kunnen denken dat de website iets met financiën te maken heeft in plaats van speelgoed.

https://www.mikescafe.info
In dit geval wordt de domeinextensie .info gebruikt voor een café. Hoewel .info bedoeld is voor informatieve websites, kan het gebruik ervan voor een caféwebsite de professionele uitstraling en het vertrouwen in het bedrijf verminderen.


De keuze van een domeinextensie is een belangrijke overweging bij het creëren van een website. Het kan helpen bij het communiceren van de merkidentiteit, het opbouwen van vertrouwen en het vergroten van de relevantie voor lokale bezoekers.

Het vermijden van slecht gekozen domeinextensies is essentieel om verwarring te voorkomen en de professionele uitstraling van een website te behouden.

Neem dus de tijd om de juiste domeinextensie te kiezen die past bij de aard van jouw website en doelgroep.

Bart Gotemans

Freelance Webdesigner

Geboren in België, werkzaam als freelancer en digital nomad. Reeds 15 jaar ervaring in het maken van professionele goed werkende websites.

Bart Gotemans

Freelance Webdesigner

Born in Belgium, traveling the world as digital nomad. 15 years of experience in designing and optimizing professional websites.