Het verschil tussen een Blog en een Website

Wat kan je vinden in dit artikel?

Vaak vragen klanten me wat een blog is en hoe het verschilt van een website. Als je overweegt om een blog of website te beginnen, is het belangrijk om deze termen te begrijpen. In deze beginnersgids leggen we uit wat een blog is en wat het verschil is tussen een blog en een website. We laten ook voorbeelden zien van hoe je ze kunt gebruiken en wat de voordelen zijn.

Meestal is de combinatie van een website en een blog de beste keuze, maar hierover later meer.

Wat is een Blog?

Een blog is een soort website waarbij de inhoud in omgekeerde volgorde wordt gepresenteerd (nieuwere inhoud eerst). De inhoud wordt vaak ‘berichten’ of ‘blogposts’ genoemd en wordt meestal geschreven in een informele, conversational stijl. Vaak kun je bij een blogpost ook een reactie achterlaten om te laten weten wat je ervan vindt.

Hopelijk helpt deze gids je om het verschil tussen een blog en een website te begrijpen en om te beslissen welke je moet gebruiken om jouw doelen te bereiken.

De geschiedenis van het woord Blog en Bloggen

De geschiedenis van blogs gaat terug naar het midden van de jaren ’90 toen ze werden ontwikkeld uit online dagboeken en journaals. Toen werden er al persoonlijke webpagina’s bijgehouden waarop mensen regelmatig updates plaatsten over hun leven, gedachten en maatschappelijk commentaar. In de late jaren ’90 verscheen voor het eerst de term “web log”, later werd dat “weblog”, toen “we blog” en uiteindelijk gewoon “blog”.

Met het groeiende aantal webpagina’s die op die manier bijgehouden werden, kwamen er diverse tools beschikbaar waarmee gebruikers gemakkelijker online dagboeken en persoonlijke blogs konden maken. Deze tools droegen bij aan de populariteit van het bloggen en maakten de technologie toegankelijk voor niet-technische gebruikers.

In 1999 werd de populaire blogwebsite Blogger.com gelanceerd en later overgenomen door Google in februari 2003. In datzelfde jaar bracht WordPress in mei 2003 zijn eerste versie uit als blogplatform.

Tegenwoordig is WordPress ’s werelds meest populaire blogplatform, dat meer dan 43% van alle websites op het internet aandrijft.

Wat is het verschil tussen een blog en een website?

Een blog is een type website, maar het grote verschil is dat blogs regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe content die in omgekeerde chronologische volgorde wordt weergegeven (nieuwe blogposts eerst).

Websites daarentegen zijn statisch van aard en de inhoud wordt georganiseerd in pagina’s die niet regelmatig worden bijgewerkt. Blogs zijn dynamischer en worden meestal frequenter bijgewerkt.

Sommige bloggers publiceren meerdere nieuwe artikelen per dag. Blogs kunnen deel uitmaken van een grotere website. Vaak hebben bedrijven een blogsectie waar ze regelmatig inhoud maken om hun klanten te informeren en te educeren.

Met WordPress kun je zowel een website als een blog maken. Daarom gebruiken veel ondernemers WordPress om hun kleine bedrijfswebsite te bouwen. In simpele bewoordingen: alle blogs kunnen een website zijn of deel uitmaken van een website, maar niet alle websites kunnen blogs worden genoemd.

Tot slot, hebben blogs artikelen die zijn georganiseerd met behulp van categorieën en tags, terwijl websites pagina’s gebruiken om inhoud te organiseren en te tonen.

Blog of website, wat is de beste keuze?

Wanneer je de eerste stappen zet naar een online aanwezigheid, vraag je je misschien af of je een blog moet starten of een website moet publiceren, wat is beter?

Om eerlijk te zijn, hangt het antwoord op deze vraag echt af van wat je doelen zijn. Veel kleine bedrijven over de hele wereld hebben traditionele websites bestaande uit alleen pagina’s en geen blog. Dergelijke kleine websites worden vaak gemaakt om een informatieve web aanwezigheid voor een bedrijf, organisatie of individu te creëren.

Aan de andere kant realiseren steeds meer bedrijven zich het potentieel van een blog in hun algehele marketingstrategie. Ondernemers voegen een aparte blogsectie toe aan hun traditionele websites en gebruiken deze om meer verkeer uit zoekmachines te halen. Dat komt omdat blogs bewezen hebben zoekmachineoptimalisatie (SEO) te verbeteren.

Blogs hebben ook een RSS-feed-functie waarmee gebruikers op de hoogte blijven van je laatste berichten. Wanneer er een nieuw bericht wordt gepubliceerd, wordt de RSS-feed automatisch bijgewerkt. Slimme marketeers verbinden vaak de RSS-feed met een e-mailnieuwsbrief of web-pushmelding om hun gebruikers een melding te sturen over recente berichten, productaankondigingen en meer.

Of je nu een bedrijf, non-profitorganisatie of professional bent, door je eigen blog aan je website toe te voegen, kun je je doelgroep aantrekken, je e-maillijst laten groeien en producten verkopen.

Bart Gotemans

Freelance Webdesigner

Geboren in België, werkzaam als freelancer en digital nomad. Reeds 15 jaar ervaring in het maken van professionele goed werkende websites.

Bart Gotemans

Freelance Webdesigner

Born in Belgium, traveling the world as digital nomad. 15 years of experience in designing and optimizing professional websites.